Muziektheaterkoor

Cenakelkerkconcert

Carmina Ludens brengt museale Cenakelkerk tot leven

Foto: Arjan Bronkhorst
Foto: Arjan Bronkhorst

 

Concert muziektheater Carmina Ludens o.l.v. Hein Vrijdag

Cenakelkerk Heilig Landstichting

Zondag 24 juni, 16.30-17.30 uur

Vrij entree, gift na afloop zeer welkom

 

Als je door de groene heuvels tussen Nijmegen en Groesbeek wandelt, verrijst plotseling een fata morgana. Een wit gepleisterd, oriëntaals aandoend gebouw steekt met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uit. Ondanks de oosterse uitstraling gaat het hier wel degelijk om een Nederlands kerkgebouw. Geïnspireerd door een pelgrimsreis naar het Midden-Oosten maakten architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits aan het begin van de twintigste eeuw in opdracht van priester Arnold Suijs dit rooms-katholieke totaalkunstwerk. Sinds enige tijd maakt de Cenakelkerk deel uit van het Grootste Museum van Nederland. Het gebouw is opengesteld voor bezoek van donderdag t/m zondag tussen 14.00 en 16.30 uur.

 

Op zondag 24 juni laat Carmina Ludens aansluitend aan de museumbezoektijd de 'stenen spreken'. In een afwisselend programma van muziek en tekst zullen architectuur, mozaïeken, schilderingen en de liturgie van deze bijzondere kerk tot leven komen.

 

De inspiratiebron voor de ontwerpers van de kerk is het beeld van het Hemelse Jerusalem uit de Apokalyps geweest. De (oorspronkelijk) twaalf poorten van de kerk verbeelden letterlijk de architectuur van de Hemelse Stad. Onder de apsisboog met daarop de tekst Ziehier de woontente van God onder de menschen zien we opnieuw een beeld uit de Apokalyps: een brede engelenschaar roept op zich in de grote lofzang van de hemelse liturgie te voegen. Carmina Ludens doet dat met o.a. de Cherubijnenzang uit de Byzantijnse liturgie.

 

In het centrum van de koepel die de hele ruimte omspant, zweeft zichtbaar de Geest over de wateren maar ook over de samengekomen gemeente. In dit concert klinkt dan ook het Veni sancte Spiritus – Kom heilige Geest – van Taizé, zoals in de Pinksterliturgie.

 

Gevierde liturgie is in deze kerk nog altijd een leven gevend element. Dat geldt op een bijzondere manier voor de uitvaart. Rond dat aspect zal muziek klinken van o.a. Morales, Tavener en de Byzantijnse traditie.

 

Tenslotte richten we het oog op het mozaïek van de ‘Ontslaping van de Moeder Gods.’ Een juichend Regina coeli van Aichinger zal de ruimte vullen en verstilling zal klinken in het Bogoroditse van Rachmaninoff.

 

Zie ook: https://www.grootstemuseum.nl/nl/alle-locaties-en-hun-openingstijden/cenakelkerk/