Muziektheaterkoor

Kerst 2018

 

De herdertjes lagen bij nachte... Herdertjes?

 

In de tijd van Christus’ geboorte waren herders absoluut geen lieve jongens. Ze werden veracht en buitengesloten, leefden aan de rand van de samenleving. Ze worden in één adem genoemd met tollenaars, woekeraars, gokkers en marskramers. "Vertrouw ze niet en koop niets van ze, geen wol of melk, want misschien hebben ze die wel gestolen."

In het kerstconcert 2018 rekent Carmina Ludens af met het romantische beeld van de herders. Het zijn verschoppelingen, bang voor ‘die anderen’ door wie ze als uitschot worden behandeld. Maar uitgerekend zij krijgen van een engel te horen: "Er is iemand die naar jullie omziet. Er is een kind geboren dat voor jullie een redder zal zijn." In onze voorstelling klinkt dat goede nieuws met de stralende muziek van Heinrich Schütz. Liederen van Bach, Charpentier en Praetorius laten daarop de verbazing en ontroering van de herders horen. Ze weten zich als mens gezien, durven naar buiten te treden en verkondigen wat hun overkomen is.

Het zicht op de toekomst tekent zich af. Eens zal dit kind zelf een herder zijn voor mensen die worden uitgekotst en gediscrimineerd: lammen en blinden, dieven en collaborateurs, melaatsen, prostituées. ‘He shall feed his flock’, ‘Hij zal zijn kudde weiden’ wordt er gezongen met de ontroerende aria uit Händels Messiah.

Een enthousiast kerst-danslied van Walton verklankt de vreugde daarover. Maar in het wiegelied ‘Shepherds cradle song’ klinkt ook de schrijnende zin: "Wrede mensen zullen je hangen aan een boom. Slaap dus, zolang het nog kan, slaap."

Toch overheerst de vreugde om deze bijzondere geboorte. Daarmee is immers de belofte meegegeven dat eens rechtvaardigheid en vrede zullen heersen op onze aarde.